Pre rozvoj trhu s biometánom je potrebné intenzívne prehlbovanie spolupráce

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - Pre rozvoj trhu s biometánom na Slovensku je potrebné intenzívne prehlbovanie spolupráce v tomto sektore. Vyplynulo to z utorkového (15.5.) seminára Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).

"O aktuálnu problematiku bol veľký záujem. Podujatia sa zúčastnilo takmer 70 odborníkov zo súkromného i verejného sektora. Z viacerých výstupov vyplynula aj nutnosť zintenzívnenia a zefektívnenia komunikácie a prípadnej spolupráce medzi jednotlivými aktérmi pôsobiacimi v predmetnej oblasti," informovala Katarína Antalová, riaditeľka odboru komunikácie SIEA.

Účastníci by podľa nej rovnako privítali väčšiu angažovanosť a snahu o získavanie aktuálnych informácií zo strany bankových domov, ktoré umožňujú financovanie rozličných projektov bioplynových a biometánových staníc.

SIEA podujatie pripravila v rámci medzinárodného projektu s názvom "GreenGasGrids" (Zelené plynárenské siete). Ten si kladie za cieľ práve odstraňovanie bariér na trhu s biometánom, ktoré obmedzujú dopyt po tejto surovine v niektorých európskych krajinách.

Prezentácie sa na seminári venovali aj aktuálnemu stavu v oblasti výroby a využívania bioplynu a biometánu, ako aj priblíženiu platného legislatívneho rámca a možným perspektívam pre tieto suroviny z pohľadu Stratégie energetickej bezpečnosti SR.

"Druhý blok príspevkov bol na seminári zameraný na potenciál biomasy pre výrobu bioplynu a rovnako na definovanie substrátov vhodných na jeho produkciu z pohľadu ekonomiky a tiež ich aktuálnej dostupnosti," poznamenala.

Prítomní sa mali možnosť dozvedieť aj o podmienkach a skúsenostiach s výrobou, distribúciou a využívaním biometánu v Hornom Rakúsku. Mohli porovnať fungujúce podporné mechanizmy a ich výsledky v oboch krajinách.

Dôležitou súčasťou seminára bolo aj predstavenie moderných technológií pre biometánové stanice, vyrábaných na Slovensku. Tie slúžia na úpravu a zušľachťovanie surového bioplynu na biometán, ktorý sa svojou kvalitou vyrovná zemnému plynu.

V poslednej sekcii sa prezentujúci venovali pripojeniu a vtláčaniu biometánu do distribučnej siete a aktuálne platným technickým a obchodným podmienkam.

V záverečnej prednáške prítomní dostali informáciu o príprave Národného akčného plánu rozvoja biometánu (cestovná mapa), ktorý má popisovať aktuálny stav a perspektívy rozvoja výroby a využívania tejto komodity v domácich slovenských podmienkach.
 

Vyberte región